Útěk ze Sudet : můj ztracený domov - Schwenger, Viktoria (VÍKEND, 2025)
Autorka vychází ze vzpomínek mladé ženy Soni Maicherové, jejíž dosavadní středostavovskou existenci zcela zničily válka, útěk a vyhnání. Spolu s matkou a devítiměsíčním synem musela bezhlavě opustit rodnou zemi a vydat se na nebezpečný útěk, aniž by věděla, kam ji osud zavede a zda ještě někdy uvidí svého manžela, který musel narukovat do německé armády.O tom, jak se přes všechny těžkosti a rány osudu vyrovnala se svým životem, vypráví tato kniha.I když jde pouze o jeden z osudů statisíců žen té doby, přesto je důležité o něm informovat a vyprávět.Většina pamětníků té doby již zemřela. Hrozí, že tehdejší události upadnou v zapomnění. Právě proto je důležité si připomínat to, co se ještě nedávno dělo ve středu Evropy.