Případ podivného gombíku : zločiny na Velké Moravě - Češka, Stanislav, 1955- (MOBA, 2013)
Druhá kniha série Zločiny na Velké Moravě (volně navazuje na román "Případ úzké dýky"). Hlavními hrdiny a velkomoravskými "detektivy" jsou Slavomír, kníže z mojmírovského rodu, a jeho vikinský přítel Erik. Příběh začíná roku 862 ve Veligradu velkolepou oslavou na počest svatby Vladana, velitele Slavomírovy vojenské družiny, a Živy, dcery proslulého starigradského šperkaře. Následuje výprava do Starigradu, kde se má svatba konat. Tam ale na všechny čekají kromě veselice také nelehké úkoly...