Propasti - Indridason, Arnaldur (Severská krimi, 2013)
Island 2005 - ekonomika prožívá dosud nepoznaný boom. Ctižádostiví mladí podnikatelé svými mazanými finančními obchody na sebe upozorňují celý svět. V tomto čase bezmezného růstu se v horách ze strmé skály zřítí jistý bankéř a zahyne. Nehoda? Zanedlouho nato jakýsi vymahač dluhů umlátí k smrti mladou ženu. Zpočátku se zdá, že mezi oběma událostmi neexistuje souvislost.