Islám a islamismus : dilema náboženství a politiky - Müller, Zdeněk (Novověk, 2010)
Náboženstvi nebo politicka ideologie nasili a zotročeni? Islam nebo islamismus? Dilema znepokojujici svět, kde žiji muslimove, dnešni Evropu a Zapad nevyjimaje. Představa, že islam se vzdal politickych ambici a skonči jako individualně žita zbožnost, se v minulem stoleti zařadila k optimistickym vizim linearniho pokroku lidstva. Modernizace v podobě tureckeho sekularniho republikanstvi a nasledně arabsky nacionalismus posilaly na okraj dějin sny o obnově vitězici a svět dobyvajici odevzdanosti Allahově vůli zprostředkovane Koranem a přikladem proroka Muhammada. Karta se obratila a muslimsky svět zachvatila krize jeho identity. Selhavani shora diktovane sekularizace a modernizace, nezvladnuta dekolonizace, navrat naboženstvi do moderni doby, iranska revoluce, kterou si přivlastnilo a islamizovalo šiitske duchovenstvo, to vše oživuje iluze o islamu schopnem řidit svět.