Výjimečná láska - Adorján, Johanna, 1971- (Mladá fronta, 2010)
Dva lidé, kteří společně zestárli, se rozhodnou spáchat sebevraždu. On je těžce nemocný, ona nechce bez něho žít. Uklidí byt, připraví růže na zimu a ruku v ruce si Ištván a Věra vezmou život. Je to důsledný konec jejich lásky, která vylučovala okolní svět, dokonce i jejich děti. Spisovatelka rekonstruuje život svých prarodičů, kteří byli všechno jen ne obyčejný manželský pár. Celý život si vykali, kouřili jednu cigaretu za druhou a vypadali báječně. A přesto měli za sebou minulost, o které nehovořili. Protože na ni nechtěli vzpomínat. Jako maďarští židé přežili holocaust, stali se komunisty a v revolučním roce 1956 z Maďarska uprchli. Začali žít nový život v Dánsku, a přestože se tomu ze všech sil bránili, vzpomínky si našly svou cestu a znovu otevřely dávné viny a bolesti.