Tma : román o inspektoru Rebusovi - Rankin, Ian (Class, 2006)
Svérázného edinburského detektiva inspektora Johna Rebuse jeho šéf pověřuje na první pohled prestižním úkolem - prací v Parlamentním výboru pro spolupráci s policií, zřízenému k zajištění bezpečnosti budoucího Skotského parlamentu. Ve skutečnosti se však těší, že ho pár měsíců před svým odchodem do penze nebude mít na očích. Jenže při rekonstrukci budovy parlamentu je objevena dvacet let stará mrtvola. Zanedlouho dojde jen pár kroků odtud k dalšímu zločinu - je zavražděn přední politik kandidující do Skotského parlamentu. Brzy poté spáchá sebevraždu bezdomovec, který kupodivu má na kontě čtyři sta tisíc liber.